Translate

Pages

MİSAFİRİMİZ VAR



Hafta sonu çok sevdiğimiz bir ağabeyimiz bizi  ziyarete geldi.Ben de elimden geldiğince güzel bir sofra hazırlamaya çalıştım. Misafirim orta yaşın üzerinde olduğu için klasik mezeler tercih ettim. Menümde neler mi vardı;


Soğuk mezeler :
Haydari
Patlıcan ezme
Közlenmiş kırmızı biber
Brokoli salatası


Zeytinyağlılar :
Barbunya pilaki
Zeytinyağlı Biber Dolması
Beyaz lahana dolması


Ara sıcak:
Paçanga Böreği


Ana yemek:
Beşemal Soslu körili sebzeli tavuk
Bademli pilav




Menümde kullandığım mezeler çok pratik ve kısa sürede yapılıyor. Çalışan hanımlar için ideal. Bu yazımda size yalnızca  mezelerin ve zeytinyağlıların tariflerini vereceğim.






Patlıcan ezme tarifi :


Malzemeler :
Közlenmiş patlıcan (Ben konserve kullandım)
Yarım limon suyu
2 diş sarımsak
Bir yemek kaşığı labne peynir
Sızma Zeytinyağ
Yapılışı :Tüm malzemeleri rondoda karıştırıp servis tabağına alıyoruz ve üzerine bir miktar sızma zeytinyağı ilave ediyoruz.






Közlenmiş Kırmızı Biber :


Malzemeler :
Közlenmiş ve kabuğu ayıklanmış kırmızı biber (Konserve kullandım)
Yarım limon suyu
2 diş sarımsak
Sızma Zeytinyağ
Maydanoz


Yapılışı :Közlenmiş kırmızı biberlerin üzerine rondodan geçirilmiş sarımsakları serpip limon suyu ve zeytinyağ döküyoruz. Bu mezeyi bir kaç saat önceden hazırlayıp dolapta bekletirsek daha da lezzetli oluyor.Servis yaparken  ince ince doğranmış maydanoz ile süslüyoruz.






Brokoli Salatası :


Brokoli


2 diş sarımsak
Sızma Zeytinyağ
Yarım limon suyu




Brokolileri bir miktar suyla tencerenin kapağı açık olarak haşlıyoruz.Haşlama esnasında içine bir tutam tuz ilave edebilirsiniz. Suyunu süzerek derince bir kapta üzerine rondodan geçirilmiş sarımsakları serpip, limon suyu ve zeytinyağı döküyoruz.


Zeytinyağlı dolma içi :


2 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağ
5 adet soğan
1 paket dolma fıstığı
1 paket kuş üzümü
1 çorba kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı yenibahar
2 adet kesme şeker
2 su bardağı su
tuz


Yapılışı : Soğanı küp doğrayıp fıstık ile zeytinyağında kavuruyoruz. Yıkanmış pirinç ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz. Fıstıklar pembeleşince suyunu koyuyoruz. Suyunu çektiğinde şeker, yenibahar, tuz, tarçın, nane ve üzümü ilave edip demlenmeye bırakıyoruz.


Zeytinyağlı dolma içini her türlü sebze için kullanabilirsiniz. Ben vaktim olduğunda içi hazırlayıp bir poşette buzlukta saklıyorum. Gerektiğinde ihtiyacım olduğu kadar çıkarıp kullanıyorum.








Lahana Sarması  :


Lahananın üst yapraklarını zedelemeden ayıklayıp tuzlu suda kısa bir süre haşlıyoruz. Fazla haşlarsanız erir ve saramazsınız. Sardığımız yaprakların üzerine çok az zeytinyağ gezdirip yarım limon suyu ilave ediyoruz. Yaprakların kenarlarından artan kısımları  kapak gibi örtüp, küçük bir tabağı dolmaların açılmaması için üzerlerine koyuyoruz.Tabağın üstüne çıkacak kadar sıcak su ilave ederek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Soğumadan kapağını açmıyoruz.Dolma bir gün önceden yapılıp buzdolabında beklerse daha da lezzetli olacaktır.










Biber Dolması :


Biberler doldurulup üst kısımları  küçük kesilmiş domatesler ile kapatılır.Biberlerin boyuna kadar sıcak su konur ve kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. (Ben biraz daha lezzetli olması için kısa bir sürede fırında demlendirdim.) Soğuk servis yapılır. Bir gün önce pişirilirse daha da lezzetli olur.













0 yorum:

Yorum Gönder