Translate

Pages

ZEYTİN EZMELİ AÇMA VE PEYNİRLİ MİNİK SANDVİÇLER


Merhaba dostlar. Uzunca bir süredir kendimle savaş veriyordum yazmak için. Nedense içimden gelmiyordu. İtiraf ediyorum emeklilik insanı tembel yapıyormuş. Neyse uzun lafın kısası hazır motive olmuşken hemen bir tarif vereyim. 

Geçenlerde yoğurt yaparken süt kesilmiş.Ben de ziyan olmasın diye kesilen sütü lor peyniri yapmıştım. Kalan peynir altı suyunu değerlendirmek için tarif ararken de bu güzel açmalarla tanıştım.Aslında en güzeli tek bir hamurdan iki ayrı çeşit yapılabiliyor olmasıydı.Tarifi kendime göre biraz değiştirdim, ilaveler yaptım. Bu tarifle 6 adet pastahanelerde satılan büyüklükte açma ve 15 adet sandviç oluyor. İşte mahsuller;

Hamur Malzemeleri

1,5 su bardağı peynir altı suyu ( yarısı su,yarısı süt de olur )
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket instant maya
1,5 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
4-5 bardak un
Üzerleri için :Yumurta sarısı ve yarım çay kaşığı şeker, açmalar için çörekotu.

Açma İçi için: Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ ve zeytin ezmesi
Sandviç için : 100 gr Beyaz Peynir,bir kaşık margarin, bir yemek kaşığı labne peyniri.







AÇMA YAPILIŞI Unun yarısını eleyip ortasına diğer malzemelerimizi koyuyoruz. Yavaş yavaş yoğurarak ele yapışmayacak kıvamda bir hamur olana kadar un ilave ediyoruz. Kabın üzerini örterek 30-35 dakika mayalanmasını bekliyoruz.

Hamur iyice kabarınca tezgaha alıp havasını almak için biraz yoğuruyoruz ve iki parçaya bölüyoruz. Diğer parçayı  sandviçleri yapmak üzere ayırıyoruz. 

İlk yarımı 6 eşit parçaya bölüp elimizin ayası ile yuvarlayarak bezeler yapıyoruz.
Her bir bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açıp şekildeki gibi üzerine yumuşamış tereyağ sürüyoruz. Hamurun önce iki yanını, sonra da alt ve üstü birbirinin üzerine bohça yapar gibi kapatıyoruz. Tüm bezeler bu şekilde yapıldıktan sonra ilk bezeden başlayarak tekrar tabak büyüklüğünde açıyoruz. İçine resimdeki gibi zeytin ezmesi sürüyor ve dikkatli bir şekilde hafifçe elimizle uzatarak hamuru rulo yapıyoruz.Elimizle bir kez döndürüp iki ucunu birbirinin üzerine getiriyoruz ve uçlar altta kalacak şekilde yağlı kağıt serili tepsiye yerleştiriyoruz. Tüm bezeleri yaptıktan sonra tepsi mayası için 35-40 dakika bekletiyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı ve şeker karışımını sürerek çörekotu serpiyoruz. 180 derece ısıtılmış fırında iyice kabarıp kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarınca bir bez örtüp ılınıncaya kadar bekletiyoruz.













SANDVİÇ YAPIMI: Ayırdığımız yarım hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere bölüyoruz yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak diziyoruz. Tepsi mayası için 35-40 dakika bekletiyoruz. Fırına vermeden önce yumurta sarısı ve şeker karışımından sürüp 180 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız sandviçlerin üzerine bez örtüp ılınmasını bekliyoruz. İçine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz. Ben beyaz peynir, labne ve margarini iyice ezdim. İçlerine bolca yerleştirip kenarlarını ince kıydığım maydanoza batırdım. Tavsiye ederim süper oluyor.Ancak siz de hayal gücünüzle farklı  sandviçler hazırlayabilirsiniz.






Püf Noktası : Hamurunuzu yoğururken unu tek bir seferde koymayın. Yavaş yavaş ekleyin. Yumuşak ve ele yapışmayacak bir kıvama geldiğinde un eklemeyi bırakın. Mayalanma süresini mutlaka bekleyin, yumurtayı fırına vermeden önce yavaşça ve şekillerinin bozulmaması için hatta evde varsa silikon bir fırça yardımı ile sürün. 



0 yorum:

Yorum Gönder