Translate

Pages

AY ÇÖREĞİ



Bugün evinizde kurumaya yüz tutmuş keklerinizi, kurabiyelerinizi değerlendirebileceğiniz, benimde çok sevdiğim güzel bir tarif vereceğim. Aslında bu tarifi sevmemin en büyük sebebi içine koyacağınız malzemeleri farklı alternatiflerle değiştirebiliyor olmamız. Ana malzemeleri koyduktan sonrası ekleyecekleriniz tamamen sizin hayal gücünüze kalmış. Durdukça daha da lezzetlenen bu güzelliklerin tarifini bence bir kenara mutlaka yazın...

Hamur Malzemesi :

1 yumurta
3 yemek kaşığı şeker
50 gr tereyağ
1/2 çay kaşığı tuz
1 su bardağı soğuk süt
1 tatlı kaşığı instant maya
4-4,5 su bardağı un

İç Malzemesi: Kek ve kurabiye vb., ceviz, fındık,kuru üzüm, kayısı, tarçın,kakao, 2-3 yemek kaşığı toz şeker ve su.

Üzeri için :Yumurta sarısı, yarım çay kaşığı şeker,ceviz,badem veya fındık kırığı.

Yapılışı : Unun yarısını yoğurma kasesine alıp diğer malzemelerle yoğurun. Kalan unu yavaş yavaş katın ve ele yapışmayan kıvama gelince un koymayı bırakın. Biraz daha yoğurduktan sonra üzerini streç filme sarıp buzdolabına kaldırın.

İç malzemesi için kek ve kurabiyeleri rondodan geçirin.Kuruyemişleri üzüm hariç irice doğrayın. 2-3 kaşık kakao veya çikolata ile şekeri ekleyin. Ben bol tarçınlı seviyorum; 4-5 tatlı kaşığı koyuyorum. Tüm malzemeleri tencereye alıp su yardımı ile kısık ateşte yumuşak bir hamur oluncaya kadar (ele hafif yapışacak) pişirin.Çok katı olmasın. Zira piştiğinde sertleşiyor. 










Dolaptan hamurunuzu alın ve küçük bezeler yapın. Ben biraz tombik seviyorum. Benimkiler gibi isterseniz 12 adet oluyor. Her bir bezeyi yuvarlak açın. Hazırladığınız iç ılık kıvama geldiğinde elinizi ıslatın ve çubuklar yapın. Her bir çubuğu açtığınız bezelerin kenarına yerleştirin ve rulo yapın. Elinizle rulonun üzerinden  hafifçe geçerek biraz büyütün. İki ucu birbirine yaklaştırıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Yumurta sarısını şekerle iyice çırpıp üzerlerine sürün ve fındık kırığı serpin.170 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.