Translate

Pages

MISIR UNLU POĞAÇA



Bugün size mutfağımın en büyük kurtarıcılarından olan ve yiyen herkesin çok beğendiği bir tarifi vereceğim. Bu tarif aslında bildiğimiz poğaça hamuru. Farkı ne derseniz un yerine mısır unu kullanıyor olmamız. Pastahanelerde satılan dereotlu poğaçalara bayılırdım. Evde yaptığımda ise bir türlü o lezzete ulaşamazdım. Deneme yanılma yöntemlerimle en yakın tadı yakaladım. Tüm sırlarımı açığa veriyorum ama paylaşmasam olmazdı değilmi ?
Bu poğaçayı mutlaka deneyin pişman olmayacaksınız:)

Malzemeler:

150 gr yumuşak margarin (tereyağ olursa daha güzel oluyor yoksa teremyağ ile yapıyorum)
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu (Ben çeşnili kullanıyorum)
1 tatlı kaşığı mahlep (Çeşnili kullanılırsa konulmayacak)
1/2 çay kaşığı tuz
3-4 su bardağı mısır unu (son koyacağınız bardağa un eklenecek)
Yarım demet dereotu (ince kıyılacak)
1 yemek kaşığı sirke

Üzeri için 1 yumurta sarısı, çörekotu,susam ve mavi haşhaş
İç malzemesi : Beyaz peynir veya zeytin ezmesi tercih ediyorum.


Yapılışı : Derin bir yoğurma kasesine 2 bardak mısır ununu koyup ortasına diğer malzemeleri ekliyoruz.Yoğururken un eklemeye devam ediyoruz.Ele yapışmayacak kıvamda bir hamur olacak. 3,5 -4 bardak kadar un alıyor. Eğer tereyağ ile yapıyorsanız hamur daha çabuk toparlanır ve unu biraz daha az koyarsınız. Teremyağ ile tam 4 bardak alıyor. Son bardakta normal beyaz un koyuyorum. Hamurun ele yapışmayan bir kıvam alması için. Zira mısır unu biraz dağılıyor. Hamur kıvama geldiğinde üzerini örtüp 10 dakika kadar bekletiyoruz. 
Ben şekil verirken çok büyük tercih etmiyorum. Cevizden biraz büyük parçalar alıp önce yuvarlıyoruz. Sonra elimizle açıp iç harcımızı koyuyoruz. Kenarlarını çatal yardımı ile kapatıyorum. Daha güzel duruyor pişince.Şekil verdiğim poğaçalarımı fırınım ısınana kadar buzdolabında bekletiyorum.  Üzerine yarım çay kaşığı şeker ile çırpılmış yumurta sarılarını sürüyor, çörekotu,susam ve haşhaş ile süslüyorum. 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyorum. İşte hepsi bu kadar. Yapanlara afiyetler olsun.

Not: Bu poğaça tarifini mısır unu kullanmadan beyaz un ile de yapabilirsiniz. Ya da yoğun mısır unu lezzetinden hoşlanmıyorsanız un çeşidini  yarı yarıya kullanabilirsiniz.Çok lezzetli oluyor.Benden söylemesi :)

2 yorum:

seolara dedi ki...

Paylaşımlarınız harika... ilgi ile takip ediyoruz. daha sık güncellenen paylaşımlar ile sitenizi devamının sürmesini tavsiye ediyorum.

http://sanayitipicaymakinesi.com/
http://www.remtamutfak.com/
Çay Makinesi
Çay Makinası

Adsız dedi ki...

Muhteşem bi poğaça esen hanımın ellerinden yapılmış bu tarifi yedim çok beğendim kesinlikle yapılmalı hemen bende yapıp deneyeceğim. Kiyir kiyir harika bir pogacaydi ellerinize emeğinize sağlık esen Hanım 🌸🥰

Yorum Gönder