Translate

Pages

ERİKLİ PAY



Bu benim ilk pay yapışım. Doğrusu ilk deneme için başarılı bir  pay oldu. Tarifini Martha Day'in kitabından aldım. Aslında şekli böyle değildi. Ben kendi yaratıcılığımı kullandım. Daha doğrusu Sevgililer Günü için özel bir tatlı hazırlamak istedim. Hafta içi belki başka bir şeyler yapmaya fırsatım olmazsa diye şimdiden kutlamak için.İç harç pişerken biraz sulandı, kenarlarından birazcık taştı ama soğuyunca tam kıvamında oluyor.Ayrıca hamurunu mümkün olduğunca sert tutmak gerekiyor.Bir de kesmeden önce bir müddet telin üzerinde mutlaka  soğumasını beklemek. Ben sabredemeyip hemen kestim. Malesef sıcakken meyveler biraz dağıldı. Ertesi gün yediğimizde ise son derece hafif  ama lezzetli bir pay olmuştu.Kitapta çok çeşitli paylar var. Fırsat buldukça sizlerle bazılarını  paylaşacağım. Hatta bir dahaki sefere yapım aşamalarını da çekeceğim.Unutmadan  Sevgililer Gününüz şimdiden kutlu olsun. Sevgilisi olmayanlar da üzülmesin. Bu güzel payı yapıp kendini mutlu etsin. Afiyet olsun.



Malzemeler :

İçi için :

500 gr siyah erik (İri olanlardan)
1 limonun kabuğu (rendelenmiş)
1 çorba kaşığı limon suyu
115-170 gr pudra şekeri ( Ben 250 gr.lık poşetin yarısını kullandım)
3 çorba kaşığı tapyoka nişastası ( Ben mısır nişastası kullandım)
1 tatlı kaşığının ucu ile tuz
Yarım tatlı kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı hindistan cevizi

Hamuru için  :

285 gr un (2,5 su bardağı)
1 tatlı kaşığı tuz
85 gr soğuk tereyağı
55 gr margarin
soğuk su
Üzeri için süt

Hamurun Yapılışı : Un ve tuzu bir kaseye eliyoruz.Tereyağı ve margarini küçük parçalara bölerek ekliyoruz.Karışım iyice ufalanana  kadar karıştırıyoruz. Ben bu aşamaları ekmek makinasında yaptım.Sizde öyle yapabilirsiniz. Daha sonra çorba kaşığı ile azar azar suyu ilave ediyoruz. Hamur birbirine yapışıp toparlanıncaya kadar su ekliyoruz. Unutmayın sert bir hamur olacak. Daha sonra hamurumuzu biri diğerinden daha büyük olmak üzere 2 bezeye ayırıyoruz. Bezelerin üzerini örtüp buzdolabına kaldırıyoruz.20 dakika hamurları dinlendiriyoruz.

İç hazırlanışı : Erikleri ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarıyoruz.Büyük parçalar halinde doğruyoruz.Diğer malzemeleri de koyup harmanlıyoruz.




Payın yapılışı : Büyük hamuru unlanmış tezgahta 23 cm'lik bir pay tepsisine olacak kadar açıyoruz. Tepsinin üzerine dikkatlice yerleştiriyoruz. Bu aşamada hamuru çekmeden yerleştirmek gerekiyor. Zira hamur pişince içine çekiliyor verdiğiniz şekil bozulabiliyor. Kenarlarını da düzeltip erik harcını içine döküyoruz. Diğer hamuru unlu tezgahta açıyoruz.Fazla ince açmayın.kalıp yardımı ile şekil verdiğiniz hamurları payın üzerine kapatın. Üzerlerine süt sürerek önce 15 dakika önceden ısıtılmış 220 derece fırında pişirin. Daha sonra ısıyı 180 dereceye düşürüp 30-35 dakika daha pişirin. Eğer hamurunuz çabuk esmerleşirse üzerine folyo kapatın. Bir kürdan yardımıyla paya batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdana yapışmadıysa pay olmuştur.








Not : İstendiği takdirde üzerini pudra şekeriyle süsleyebilirsiniz.



0 yorum:

Yorum Gönder