Translate

Pages

MANTARLI BULGUR PİLAVI


Bulgur pilavını ne zaman pişirsem benim neden gidecek bir köyüm yok diye hayıflanmışımdır. Şöyle yazları ziyaret edeceğim, dalından taze meyve, sebze toplayabileceğim, sonra da tüm bunlar köy mahsulü, hepsi tazecik toplandı diye övünebileceğim bir köyüm malesef yok.Çünkü benim köyüm İstanbul. Burada doğmuşum. Babamlarda burada doğmuş. Benim köyüm Büyükdere. Tam bir deniz çocuğuyum anlayacağınız. Çok güzel bir yerdir Büyükdere. Sarıyer'e bağlı.Aslında bir çok yere göre kendi kabuğunda yaşayan, daha az dejenere olmuş sakin bir sahil kasabası diyebiliriz. Hele yazın deniz kenarında atacağınız kısacık bir tur az da olsa sizi dertlerinizden uzaklaştırmaya yeter.

Bir pilavdan nerelere geldim değil mi?.Evet malesef benim bulgurum köy bulguru değil. Marketten aldım. Ama yinede süper bir pilav yapmama engel olamadı. Yiyenlerden tam not aldı. Bulgur pilavı sevmeyenler  lütfen bir kez de böyle deneyin.Kesin seveceksiniz.

Malzemeler:

400 gr mantar (Ben beyaz kültür mantarı kullandım)
2 su bardağı bulgur
2 adet kırmızı biber
4-5 adet yeşil soğan
4-5 diş sarımsak
1 adet kesme şeker
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası (Acısı da ayrı bir lezzet veriyor)
1 yemek kaşığı domates salçası (yazın sadece domatesle yapabilirsiniz)
4 bardak sıcak su
tuz





Yapılışı : Soğan, sarımsak ve biberleri küçük küçük doğrayıp yağ ile bir miktar kavurun. Üzerine 4 parçaya böldüğümüz mantarları ilave edin.Mantarlar ve biberler iyice yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edin. Bu arada mantarlar suyunu verip çekecektir. Kesme şeker,bulgur ve salçasını ekleyin. Bir miktar daha kavurup  sıcak suyunu ilave edin. Tuzunu da koyup bir iki kez karıştırın ve suyunu çekene kadar orta ateşte tencerenin ağzı kapalı olarak pişirin. 




Püf noktası: Her pirinç ve bulgur aynı sertlikte olmaz. Bu nedenle pilav yaparken sıcak suyunuz her zaman yanınızda olsun. Eğer koyduğunuz su yeterli olmamışsa sıcak su ilave edin ve demlenmesi için bir miktar daha  kısık ateşte bekletin.Yazın sadece domatesle yapıyorsanız da su miktarı fazla gelebilir. Bu durumda pilavı 3 bardak su ile yapmanız uygun olacaktır.


0 yorum:

Yorum Gönder